Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима са обвинени в умишлено убийство след масовото сбиване в Казанлък, сред тях 16-годишен

Снимка: Елена Балабанова

Окръжната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинение за умишлено убийство на 5 лица, между които един непълнолетен на 16 години и една жена, във връзка с масовото сбиване на 20 март в центъра на Казанлък, съобщиха на брифинг окръжният прокурор Дичо Атанасов и директорът на ОД на МВР Стара Загора ст. комисар Лазар Христов. 

При инцидента пострадаха 19 души, а 37-годишен мъж почина от нанесения му побой. 8 от пострадалите при сбиването все още са в болница. 5-ма от тях са с опасност за живота, а трима са в крайно тежко състояние от нараняванията.

До момента на 5 лица са  повдигнати обвинения по чл.115 от НК като съучастници в умишлено убийство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години, но ако бъдат събрани достатъчно доказателства за особена жестокост, може да бъде преквалифицирано и по чл. 116 каза окръжният прокурор Дичо Атанасов. 

Обвинените са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, а гледането на постоянната мярка за неотклонение се очаква да бъде в рамките на утрешния ден, посочи Дичо Атанасов и допълни, че кръгът на обвиняемите  със сигурност ще бъде разширен. "Не говорим само за убийството, има и множество лица с телесни повреди и такива в тежко състояние, могат да бъдат повдигнати обвинения в опит за убийство, причиняване на телесни повреди и други", коментира прокурор Атанасов.

Установена е причината за разпрата между двете ромски фамилии. Враждата тръгва в средата на миналата година, след като представител на единия род набива дете от другия. Точно по този повод е било насроченото в понеделник дело, когато стана сбиването, обясни ст. комисар Лазар Христов, като допълни, че следват други случаи и разрастване на конфликта, довели до масовия бой.

Междувременно продължава 24-часовото засилено полицейско присъствие  в павелбанските села  Манолово и Тъжа, където живеят двата враждуващи рода, а този следобед  в Казанлък се проведе среща, на която да се набележат мерки за недопускане други подобни инциденти.


По публикацията работи: Елена Балабанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени