Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни

Министри представят електронна платформа за наблюдение на цените на основните храни
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство ще разработи Закон за надценките на храни и Закон за търговията с храни  и ще приеме Наредбата за проследимост на качеството и цените на храните, която ще е регистър за цени и документи по веригата.

Това обявиха министрите на икономиката и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев.

Двамата представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни с адрес foodprice.bg. Тя  ще бъде активирана след 15.30 часа днес и ще се надгражда. На платформата ще се сравняват най ниските цени в различни търговски обекти, ще се въвеждат тези  на вносител, на едро и на дребно, но без промоции, ще има и цени на суровините, като например на млякото. Към момента в платформата са въведени около 30 продукта , една трета от тях са за плодове и зеленчуци. 

"Това ще един много полезен инструмент за всяко правителство, за да следи за изкривявания на пазара, тъй като всеки може, когато види, че цената на суровината или цената на едро пада, а цената на дребно расте, със сигурност много лесно може да се види, че нещо не е наред", каза министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Като министър на икономиката направих работна група за надценките на хранителните стоки. Ще бъде направен и преглед на законодателството в ЕС по отношение на търговията с храни. Целта е да вървим към изработване на проект за Закона за търговията с храни", каза още Стоянов.

Към момента информацията на сайта е подадена само от институциите, а от следващата седмица търговци на дребно с оборот над 30 милиона лева ще могат да качват своите цени, като това ще е на доброволен принцип.Това ще позволи на 30-те най-големи търговци на едро да участват, включително и на регионални "играчи". Те ще дават информация за цените на седмична база, като дават най-ниската цена на стоката, но без промоциите, които се правят в обектите, каза Никола Стоянов.

"Надяваме се поне 15-20 търговци да проявят интерес и да почнат да качват цените на стоките", отбеляза икономическият министър.

Търговците ще обявяват своите най-ниски, непромоционални цени. Няма да има наказание обаче, ако те обявят ниска цена на определен продукт, който не може да бъде намерен в магазините и се продават само по-скъпи артикули, каза министърът на икономиката и добави, че до момента са издадени актове за над 1,5 млн. лева към различни търговци за нелоялни практики, каза Никола Стоянов.

Информация в платформата ще има и от 7 столици на  европейски държави ( Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб) за 11 продукта, които са налични и на българския пазар -  олио, ориз, захар, яйца. Данните а ще се актуализира всяка седмица и ще може да се търси информация и по региони. Като ще могат  да се сравняват и цени назад във времето.  Има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции.

След като стана ясно, че служебното правителство ще разработи Закон за надценките на хранителните продукти, отпада предварително анонсираното намерение на кабинета за въвеждане на таван на надценките от април с промени в наредба.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна