Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Василев – Базилио и благодатната сила на песента

4
Снимка: личен архив

40 години на сцената отбелязва певецът Васко Василев – Базилио. Годишнината той ще отпразнува заедно с почитателите си във Военния клуб в София на 29 март с концерта "С благодатната сила на песента". И така, както целият му живот е отдаден на духовното начало и като човек, свързан с богословието, Васко ще даде целия приход от концерта за благородна кауза – ремонт на рушащата се църква "Свети Климент Охридски" в бившата семинария край гара Черепиш в живописното Искърско дефиле.

Творческият път на Васко Василев – Базилио започва през 1982 г. в Младежки мъжки хор – София с диригент Валентин Бобевски. Малко след това постъпва и в Смесения хор на Българското национално радио, където се изявява и до днес. През годините Базилио има и успешна солова кариера като изпълнител на българска поп музика, фолклор, църковно-славянски песнопения и дори – опера. Пял е на една сцена с Гена Димитрова и Надка Караджова, докосвал се е до знаменитости като Джеймс Ливайн, Шломо Минц, Зубин Мета и др. Особена обич обаче таи към Смесения хор на радиото.

"Смесеният хор на БНР е един от най-добрите професионални хорове в България – споделя певецът. – Ние имаме безкрайно много концерти, участваме в различни културни събития, записваме постоянно, пътуваме и по света. Във времето преди пандемията от Ковид-19 правехме много турнета в чужбина, като е имало години, в които шест месеца сме в България, останалите шест – зад граница. На мен този хор ми даде страшно много. Даде ми сцена, даде ми приятели, и запознанства с артисти, музиканти. Чрез него аз имах възможност да се докосна до различни култури, да изуча тяхната музика, да създам много контакти и приятелства. Ето защо, съм благодарен на институцията БНР, на всички колеги, с които сме работили и работим в Смесения хор."

Съпругата на Васко Василев – Базилио Натаниела също е свързана с БНР. Дълги години тя е част от албанската редакция на "Радио България" и също като Васко е отдаден на работата си човек.

"Радиото е нашият дом. Прекарваме по-голямата част от времето си тук, отдавайки се на професията си. Тук се и запознахме с Натаниела преди много години. Изживяхме силна емоционална връзка и не след дълго създадохме семейство. Аз съм един щастлив човек. Семейството ми е прекрасно, жена ми е великолепен човек и силна майка. Тя беше посветена на децата ни, когато аз ходех на дългите турнета по света. А вече имаме и внуци."

Не само от семейството си, но и напълно официално Васко Василев – Базилио е провъзгласен за "Мистър Дядо" на 2022 година от едноименна надпревара у нас. "В живота има и захар, и сол" – така обяснява трудностите в битието ни певецът и е благодарен на Бога, че му е дал талант и възможност да предава позитивна енергия към хората. И не е случайно, че когато е на петдесет решава да учи богословие, а сега му предстои да защити докторантура в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Познанието в духовната академия дръпна пред мен една голяма завеса и разкри онова, което не съм знаел или което не съм разбирал. Когато влизам там, влизам като в храм. Благодарен съм, че имах възможност да се докосна до извора на познание на преподавателите в Богословския факултет и да черпя от него." 

Духовна музика ще прозвучи и на предстоящия благотворителен концерт на Васко Василев – Базилио, с който той ще отбележи 40 години на сцената.


Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна