Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България започна с поражение от Черна гора евроквалификациите

България започна Европейските квалификации в група G с домакинско поражение 0:1 от Черна гора. Единственото попадение в срещата в Разград, която се игра пред пълен стадион, вкара Никола Кърстович в 70-ата минута. А България изпусна уникална възможност в 90-ата минута чрез Георги Русев, който от 6-7 метра по диагонала пропусна да изравни.

Двата отбора си поделяха надмощието през цялото време и досадна грешка на Филип Кръстев стана причина за единствения гол. В последните десетина минути селекционерът на българския отбор Младен Кърстаич пусна в игра всички възможни атакуващи футболисти, но резултатът остана непроменен. Това е и първо поражение за България при сръбския национален селекционер.

Селекционерът на България Кърстаич изненадващо постави в стартовия състав Християн Петров от ЦСКА-София, който зае мястото на контузения Антон Недялков и така направи дебют с националната фланелка. Първоначално очакванията бяха там да започне Пламен Гълъбов, но треньорът на „лъвовете“ реши да заложи на човек, който играе с ляв крак.

Българският отбор започна агресивно, малко припряно и това донесе известно напрежение пред вратата на Наумов. Постепенно обаче българите намериха свой ритъм и в 15-ата минута създадоха първата добра атака, в която Илиан Илиев намери Кирил Десподов по дясното криело. Капитанът стреля, но вратарят на гостите улови топката. Буквално в ответната атака Никола Кърстович получи топката при контраатака, напредна от дясно и стреля, но от далече и по земя, което беше лесна задача за Наумов.

В средата на полувремето Десподов се вклини през двама и падна при съприкосновението, но след проверка със системата ВАР се оказа, че няма нужда съдията да отсъжда дузпа. В 26-ата минута се откри нова отлична възможност за България, след като топката се оказа в Десподов след единоборство на Илиан Илиев. Той излезе сам срещу Савич, а отстрани тичаше Груев, който получи паса и стреля. Миятович обаче спаси вратата на гостите. Нова възможност за домакините имаше пет минути по-късно след изпълнение на свободен удар от дясно от Кръстев. Топката прелетя по диагонала, където Спас Делев я посрещна с глава, но не улучи вратата.

Последните седем минути от първата част – три от редовното време и четирите допълнителни, се превърнаха в истинско изпитание за българската защита. В 42-ата удар на Хакшабанович се отби в гърба на Антов и подлъга вратаря Наумов, който имаше късмет топката да излезе в корнер. При последвалия ъглов удар гостите отново можеха да вкарат, но българският вратар показа котешки рефлекс и извади топката, която влизаше в сглобката след опасния удар с глава на капитана Савич. В последната редовна минута за първата част Адам Марушич остана сам срещу Наумов, но българският вратар предвидливо излезе и извади в корнер. Само след минута Вуячич намери топката, но тя попадна в тялото на Петко Христов. Отбитото кълбо отиде у Вукан Савичевич при чийто удар от над 25 метра Наумов пак трябваше да спасява.

България отново започна силно и второто полувреме и пет минути след неговото начало при контраатака съотборниците в Лудогорец Спас Делев и Десподов комбинираха. Капитанът на нашия отбор си нагласи топката на дъгата, но ударът му мина на сантиметри от гредата.

В 70-ата минута обаче грешка в центъра при изнасянето на топката на българския отбор костваше гол. Филип Кръстев загуби елементарно, оттам топката мина през Йоветич, който намери Владимир Йовович от дясно. Резервата влезе надясно и върна към останалия сам срещу защитник на голлинията Кърстович, за който нямаше проблем да вкара. Десет минути по-късно резервата Османич беше на удобна позиция и стреля, но Христов подложи тяло.

В последната редовна минута България изпусна невероятна възможност. Десподов проби и центрира прекрасно, топката стигна до резервата Русев, който стреля, но улучи застаналия на голлинията Стефан Савич. Последваха три поредни корнера, при които топката се търкаляше в наказателното поле, но така и не влезе в черногорската врата.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна