Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София бе сред финалистите за наградата на Европейската седмица на мобилността 2022

София разполага със 120 електрически автобуса
Снимка: Добромир Видев

София е един от тримата финалисти за наградата на Европейската седмица на мобилността 2022, която се проведе в Белгия. Наградата се връчва на гpaдoвe, ĸoитo yбeдитeлнo и пocлeдoвaтeлнo нacъpчaвaт гpaждaнитe cи дa пpoмeнят нaвицитe cи зa пpидвижвaнe в гpaдa в пoлзa нa щaдящи oĸoлнaтa cpeдa мeтoди. Тази година в Европейската седмица на мобилността се включиха 2989 града от 51 държави. 

Зам.-кметът на Столична община по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов:

"Градският транспорт се подобрява чрез обновяване на транспортните средства. Имаме 120 електрически автобуса, с които сме едни от водачите в Европейския съюз с трамваите, които очакваме да бъдат доставени до края на тази година, ще имаме 67, нова трамвайна линия, което също доста значително ще подобри качеството на услугата и не на последно място метрото. Работим по девет километра, 9 нови спирки до 2025 година, което също е най-бързо разрастващото се метро в Европейския съюз".

Наградата получи португалският град Брага. Друг претендент за отличието, освен София, беше хърватската столица Загреб.

От тази година се връчва и награда MobilityAction , която насърчава управлението на мобилността. Тя беше получена от Metropolia GZM (Катовице, Полша). Другите номинирани финалисти бяха: Ar2gether , Strade Future (Рим, Италия) и UCB Pharma (Braine-L'Alleud, Белгия). И двете награди се присъждат като признание за забележителни дейности, проведени през 2022 г. Победителите бяха обявени на тържествена церемония в Гент, Белгия тази вечер. 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна