Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обявява скоро планове за преместване на мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скай нюз съобщи, че британското правителството ще обяви до седмици планове за преместване на мигранти от хотели във военни бази или дори неизползвани фериботи на котва в Ламанша.

Министрите вече сигнализираха, че искат да прекратят използването на хотели за настаняване на търсещите убежище на Острова. По-рано имаше предположения, че мигранти ще бъдат премествани във ваканционни селища и студентски общежития, но това вече не изглежда на дневен ред.

Правителствени източници са посочили, че скоро ще последва изявление от Даунинг стрийт за хотелите, но вече има новина за планове за настаняване на около 1 500 кандидати за убежище в неизползвана военновъздушна база в графство Линкълншър, срещу което се противопоставиха мести жители, политици и историци.

Затвореното миналата година летище в базата Скамптън е бивш дом на известният екип за висш пилотаж The Red Arrows, както и на Dambusters - ескадрилата, извършила едно от най-известните въздушни нападения през Втората световна война. А това означава, че предишен план за 300 милиона паунда за превръщането на базата в обект на британското историческо и военно наследство, може да бъде анулиран.

Всичко това става в момент, когато назрява бунт в редиците на управляващите консерватори против законодателството за нелегалната имиграция на Риши Сунак, което ще бъде дискутирано в понеделник и вторник в Камарата на общините.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна