Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Източна Испания гори вече четвърти ден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият голям пожар за сезона в Източна Испания продължава да гори четвърти ден. Периметърът на огъня се запазва около 40 километра, а топлото време и вятърът благоприятстват разпространението му въпреки усилията на огнеборците да го потушат.

От четвъртък до сега органите на централното правителство и местната власт правят всичко по силите си, за да осигурят достатъчно ресурси за потушаването на първия голям за сезона пожар в района на Кастейон, но засега безуспешно.


При температури от 28 градуса и силни пориви на вятъра на места от 60 километра в час овладяването му се оказва трудно постижимо. Секретарят по сигурността и извънредните ситуации на регионалното правителство на Валенсия Хосе Мария Анхел, съобщи, че пожарникарите са работили цяла нощ, а тази сутрин са включени още хеликоптери в опит да отцепят периметъра на огъня.

До този момент са изгорели 4 000 хектара гора. В региона на Валенсия са евакуирани 1 500 души, а в Арагон още 250.

Разследването на причините за пожара все още не е приключило, но най-вероятната е „човешки фактор“. Затова преди два дни премиерът Санчес призова фермерите да бъдат особено внимателни при горенето на търнищата.

Според Държавната метеорологична агенция през следващите дни вятърът в региона ще бъде по-сух от южния бриз досега, което ще затрудни допълнително работата по гасенето му. Само за миналата година в Испания е имало 493 горски пожара, които са опустошили 307 000 хектара земя и гора по данни на Европейската информационна система за горски пожари.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна