Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисни разговори между партньорите в правителството на Германия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц събра партньорите си в правителството за кризисни преговори в неделя, тъй като неговата тристранна коалиция беше обхваната от нарастващ брой спорове, предава АФП.

Малко повече от година след встъпването в длъжност отношенията между социалдемократите на Шолц (SPD), Зелените и про-бизнес FDP - Партията на свободните демократи, изглеждат по-обтегнати от всякога.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Робърт Хабек от Зелените обвини коалиционните си партньори, че са блокирали напредъка в средата на седмицата, докато заместник-шефът на FDP Волфганг Кубицки сравни зеления политик с руския президент Владимир Путин.

Кубицки по-късно се извини, но вредният спор подчертава състоянието на тройната коалиция - първата в следвоенната история на Германия, коментира АФП.

„Където и да погледнете в правителството, има пожари“, писа германското списание Spiegel, като партиите спорят за политически приоритети и се борят за компромиси.

Коалиционните партньори се събраха в канцлерството в Берлин в неделя вечерта, за да се опитат да загърбят някои от различията си и да възвърнат отборния си дух - като резултатът от разговорите може да бъде оповестен публично едва в понеделник.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна