Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за бомба в училища в София, Варна и Бургас

Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Сигнали за поставени взривни устройства са получени по имейл в най-малко 16 училища в София. На места учебните занятия са прекратени и полицията претърсва сградите. До момента няма намерено нищо притеснително. 

Сигналите са подадени в училища по имейл в няколко столични квартала. Най-много са получените сигнали в училища в кварталите "Хаджи Димитър", "Слатина" и "Красно село".

От МВР уточниха, че имейлите продължават да се получават в още учебни заведения.

Полицията в столицата е предприела претърсване на сградите. На места това вече е приключило. Няма открити взривни устройства. Решението дали учебното заведение ще остане затворено или не, е на директора, допълват от Столичната полиция.

Сигнали за бомба има и в училища в Бургас и Варна.

В 15 учебни заведения в Бургас прекратиха учебните занятия и евакуираха учениците след получени по електронните пощи съобщения за поставени самоделни взривни устройства. В затворените училища вече се извършват обстойни проверки за наличието на съмнителни вещи или предмети.

Заплашителните съобщения са получени тази сутрин в голяма част от бургаските училища. В 15 от тях децата са евакуирани и освободени от учебни занятия, уточни говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева:

"В някои от училищата подобни заплашителни имейли не са установени. Към момента учениците и педагогическия персонал не са евакуирани. Служителите от Областна дирекция на МВР-Бургас вече извършват обстойни проверки в затворените училища за наличие на съмнителни вещи или предмети, като в случай, че такива бъдат открити, за обезвреждането им ще се включат служители от спецекип от Главна дирекция "Жандармерия"- Специални операции "Борба с тероризма" към МВР". Тази бомбена заплаха е изпратена на служебните електронни пощи на директорите. Не са на личните имейли на самите директори на учебните заведения. Кой е подателят не е изяснено. До момента текат полицейски действия в тази посока".

До момента няма установени данни за сериозен проблем, каза още тя.

Във всички училища във Варна има подадени сигнали за взривни устройства, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР.

Извършват се проверки.

По преценка на ръководствата на учебните заведения занятията ще бъдат преустановени или учебният процес ще върви по график.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна