Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Български пещерняци влязоха до минус 1100 м в пещера в Италия

5
Входът на пещерата
Снимка: Павлин Димитров

Трима българи за първи път влязоха в пещерата “W Le Donne”, която се намира в масива Гриня, провинция Леко, Северна Италия. Експедицията е на клуб “Под Ръбъ”, а участниците в нея в момента пътуват към България. 


Павлин Димитров - Папи

Те са Димитър Генов, Павлин Димитров и Цветан Костурков, а техен домакин е бил италианският спелеолог Фабио Болини. За БНР Павлин Димитров - Папи, съобщи, че става дума за пещерна система, състояща се от 18 входа. Дълга е почти 30 км и е дълбока 1316 м, с голям потенциал за продължение надолу. 


Екипът е достигнал минус 1100 м, където се намира Лагер 3, от там са извадили екипировка. Не са стигнали до дъното, тъй като на минус 1180 м има сифон, за чието отводняване са нужни минимум 10 души. Зад сифона пещерата продължава с огромни галерии до минус 1316 м и няма край. За проучването й се търси по-нисък вход, като италианците са на път да свържат една друга пещера, намираща се на 60 м от тези части зад сифона. Височината на входа, през който е влязъл екипът на "Под Ръбъ", е 2175 м и е вторият по височина в системата. Другите входове варират от 2200 до 2050 м. Пещерната система има потенциал от 2000 м денивелация, като са правени опити с флоресцин за доказване на това. По време на проникването на българските спелеолози друга група - от италианци, е проучвала пещера, дълбока 870 м и с 40 м по-високо от “W Le Donne”. Изворите на системата са близо до езерото Комо, разказа Папи.

Българските пещерняци ще подновят изследванията си там идния август, когато планират да проникнат в пещерата Каор - на 60 м от галериите на “W Le Donne”, зад сифона, за да стане проучването по-лесно.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия