Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 млн. евро ще получи страната ни за засилване на охраната на границата

200 млн. евро ще получи страната ни по линия на ЕС за засилване на охраната на българо-турската граница. Това каза при посещението си на Граничното полицейско управление в Малко Търново министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той подчерта, че България е получила уверения, че сигурността на външната ни граница е приоритет за ЕС. Всички български искания за техническо обезпечавани са били удовлетворени. 

"Имаме уверение, че всичките ни искания, които сме набелязали като най-спешни и необходими, това е изграждането на 110 км техническо обезпечение, снабдяване с автомобили, снабдяване с личен състав, ще бъдат включени в тази сума. За нас това означава признание както за работата ни, така и за политиката, която България провежда по този въпрос.

Изразявам благодарност към служителите на Гранична полиция. При 40% нараснал мигрантски натиск за тази година, за първите месеци, ние имаме 40% по-малко задържани, спрямо миналата година във вътрешността на страната. Внушенията, че хората, които проникват нарастват, не са верни."

От 3 седмици граничните патрули по българо-турската граница вече са оборудвани с дългоцевно оръжие. За охрана на границата са предоставени и още 75 високопроходими автомобили, а в началото на април ще са получи финансирането за закупуването на нови автомобили, информира министър Демерджиев. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени