Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петър Ганев: Достигнахме историческия си максимум в близостта до средноевропейския стандарт на живот

Петър Ганев

Колкото и да не ни се вярва и да нямаме това усещане, българите живеят все по-добре и догонват средноевропейските доходи и стандарт на живот.

Това твърдят икономистите, опирайки се на свои данни и показатели.

Пред Радио София коментар направи Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, позовавайки се на извършен анализ.

Според него,  българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години.

Данни за 2022 г. показват, че покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз (брутния вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност). В началото на новото хилядолетие сме били под 30%.

„Ако изключим негативните демографски процеси, това, че живеем по-добре, е видимо - говорим за големи периоди, не спрямо миналата година. Преди 2-3 десетилетия се коментираше къде да е първата линия на метрото, а днес обсъждаме дали да пускаме коли, които да замърсяват центъра на София - различно е. Но и днес негодуванието е нещо нормално - заради достъп до интернет и възможност за пътуване сега много лесно човек може да се сравни и с най-богатите градове в Европа“, изтъкна Ганев.

И подчерта: „Въпросът е как ще продължим напред. Защото сме достигнали историческия си максимум. След две десетилетия на растеж можем ли да направим трето десетилетие на растеж? Ако наистина достигнем около 70 или над 70% от средноевропейското равнище, тогава целият дебат за изостанала страна ще се промени“.

Все пак икономистът обясни, че ако просто догониш някой по БВП, не значи, че живееш като него – добре и богато. Защото години преди това той е имал по-добра производителност и по-висока заплата. През това време, докато сме настигали, европеецът е почивал по-качествено, купувал и карал е хубави коли, инвестирал е повече в образование. Затова е важно не просто да ги достигнем или да ги приближим, а да задържим нивото за дълъг период от време.

„Всъщност София е на 100% от средноевропейското ниво, но в сравнение не с Париж, а с някакъв град в Словакия или в Полша, по този показател, по който държавата е на 59 60%“, коментира още Ганев.

Той обаче подчерта, че в политическа криза – когато нямаме правителство, нямаме бюджет, догонването на средноевропейския стандарт на живот може да се забави. Освен това произвеждането на негативни новини – корупция, политическа криза, инфлация, за еврозоната и за Шенген, кара инвеститорите да губят доверие по отношение на нашата икономика.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени