Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството и опозиционните партии в Израел обсъдиха спорната правосъдна реформа

Автор:
Снимка: БГНЕС

Израелското правителство и опозиционните партии приключиха първата от серия срещи по спорната правосъдна реформа, която предизвика масови протести в страната. От офиса на президента Ицхак Херцог заявиха, че срещата е продължила час и половина и е завършила в позитивен дух. По-късно днес ще има нова серия разговори. В срещата участваха управляващата коалиция и центристките формации Йеш Атид и Национално обединение.

След няколко месеца на нарастващо напрежение премиерът Бенямин Нетаняху се съгласи да отстъпи пред натиска на недоволните и да спре разглеждането на законопроекта, за да - цитирам - позволи време за диалог. Рязката промяна в позицията му беше посрещната с подозрение. Опозиционият лидер Яир Лапид реагира остро като каза, че иска да е сигурен, че няма - цитирам - хитруване или блъфиране.

От опозицията преди това отказваха да преговарят по реформата, ако разглеждането й не бъде спряно, а активисти се заканиха да продължат с демонстрациите.

По-рано американският президент Джо Байдън отправи призив към израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от плана си за реформа на съдебната система.

В отговор премиерът на Израел излезе с изявление, че страна му - цитирам - "взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!