Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по земеделието би подкрепил ограничения върху търговията с украинско зърно

Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски би подкрепил ограничаване на търговията с Украйна, ако Полша предложи такъв ход, заяви той в четвъртък на фона на гнева на редица европейски фермери заради наплива в съседни на Киев страни на евтино украинско зърно, съобщава Ройтерс.

Черноморските пристанища на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, бяха блокирани след началото на руската инвазия в края на февруари 2022 г., като страната намери алтернативни маршрути за зърнени доставки през държави от Европейския съюз като Полша и Румъния.

Логистичните затруднения означават, че големи количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произведено в ЕС, са се озовали в централно и източноевропейски държави, нанасяйки удар върху цените и продажбите на местните земеделци.

"Ако полското правителство поиска ограничаване на търговията с Украйна, очевидно ще подкрепя това предложение", каза Войчеховски пред репортери в Брюксел, предаде Ройтерс.

Той говори, след като Европейската комисия съобщи, че е одобрила пакет от помощ в размер на 56 милиона евро за фермери в страни, граничещи или близки до Украйна.

"Вече подготвяме следващия пакет помощ и той ще бъде за по-голяма сума", каза Войчеховски.

В сряда полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че иска ЕС да използва всички инструменти, с които разполага, за да ограничи количеството украинско зърно, което влиза на пазара на ЕС.

Моравецки каза, че се е договорил с лидерите на няколко държави, граничещи с Украйна, да пишат до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да поискат предприемане на действия.

Еврокомисар Войчеховски посочи днес, че страните, засегнати от украинския внос на зърно, ще трябва да постигнат единна позиция, която той ще подкрепи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна