Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Шишков смята, че е необходим по-добър механизъм за развитие на инфраструктурата

Арх. Иван Шишков - министър на регионалното развитие
Снимка: БГНЕС, архив

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че е необходим нов, по-добър икономически механизъм за развитие на инженерната инфраструктура.

На организирана от Камарата на строителите конференция за предизвикателствата в сферата на строителството арх. Шишков посочи, че проблемите с високата инфлация и трудностите с довършването на вече започнати обекти показват нуждата от по-различна форма на инвестиции между държавата и общините, от една страна, и частния бранш, от друга.

Директорът на дирекция "Жилищна политика" в министерството Добромир Василев представи данни за първия етап на програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд по Плана за възстановяване и устойчивост.

Интересът е много голям и значително ще надвиши наличния ресурс от близо 1,3 млрд. лв. Вече има подадени 36 проектни предложения от 3 общини за 45,5 млн. лв. Очакванията са до края на процедурата да бъдат подадени проекти, чиято стойност надвишава няколко пъти разполагаемия бюджет.

Няма да е възможно обновяването на сградния фонд да бъде извършено само с публични средства, затова тенденцията е процентът на безвъзмездна финансова помощ да намалява и по тази причина ще трябва да се търсят работещи пазарни механизми за реализирането на тези проекти, допълни Василев.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна