Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес защити пред Си Цзинпин мирния план на Украйна

Педро Санчес и Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания Педро Санчес е обсъдил с китайския лидер Си Цзинпин мирния план, предложен от Украйна за прекратяване на войната. При срещата им в Пекин той му е предложил да се срещне с Володимир Зеленски, за да научи "от първа ръка неговия план", за "постигане на справедлив и траен мир" във война, която е определил като "незаконна и несправедлива".

Санчес е първият чуждестранен правителствен ръководител, който Си Цзинпин приема след преизбирането си през миналата година и първият с който се среща след визитата си в Москва. В продължение на час и половина двамата да обсъдили възможността за приключване на войната в Украйна, като Санчес е предложил преговорите за мир да са базирани на предложението на Киев за зачитане на "суверенитета и териториалната цялост на страната".

Решението, предложено от Зеленски, включва като условие за договаряне - изтеглянето на руските войски от територията на страната му, точка, която не беше включена в китайския план. Именно Украйна, "като свободна и суверенна държава, е тази, която трябва да "решава бъдещето си“, каза Санчес на пресконференция в посолство сред срещата. Той е благодарил на китайския лидер за включването на точката за неизползване на ядрени оръжия в плана му, представен на Путин.

Според екипа на Санчес Китай е от малкото страни, които могат да повлияят на Путин и да имат решаваща роля за края на войната. Затова през следващите седмици се очакват няколко посещения в Пекин на западни лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Ще споделим заедно възможностите и ще се изправим пред предизвикателствата за по-задълбочен тласък на двустранното развитие", е казал от своя страна Си Цзинпин. Той е обърнал внимание на приятелството между Китай и Испания, както и на добрите търговски отношения.

Посещението на испанския премиер съвпада с 50-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Мадрид и Пекин.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна