Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилияна Николова води в класирането за многобоя след първия ден на СК в София

Стилияна Николова
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Стилияна Николова води в касирането за многобоя в индивидуалната надпревара след първия ден на световната купа по художествена гимнастика в "Арена София". След изпълненията с обръч и с топка възпитаничката на Валентина Иванова изпревари световната шампионка София Рфаели (Италия), която събра актив от 66.550 точки (33.300 точки - обръч и 33.250 - топка)

Николова събра сбор от  66.950 точки,  след като получи оценка от 35.150 точки на обръч и 31.800 на топка, което и бе достатъчно да оглави подреждането. Националката ни изигра силно съчетанието си с обръч и съдиите и отредиха най-високата оценка до момента на този уред, с което си гарантира участие във финала. В изпълненията с топка Стилияна допусна неточности, но попадна в топ 8 с четвърта по сила оценка.

Трета във временото класиране е Тахмина Икромова (Узбекистан) с 64.250 точки (32.250 - обръч и 32.000 - топка).

Втората българска представителка Ева Брезалиева заема 11-та позиция в подреждането със сбор 59.300  след първия ден. Ева  изигра силен обръч и беше оценена с 31.300 точки и ще се бори за отличията във финала на този уред.С топка тя допусна сериозна грешка, изпусна уреда извън терена и взе резервен, заради което беше оценена с 28.000 точки, което и  отрежда 24-то място на този уред.

Личната треньорка на Стилияна Николова Валентина Иванова заяви, че е със смесени чувства след първия състезателен ден.

"Има какво да се желае още. Сами виждате, че се допускат все още грешки, притесняват се състезателките, но с всяка следващата Световна купа и с всяко следващо състезание вървим нагоре и напред. Смесени чувства изпитвам в момента. Винаги в първото съчетание всички са по-притеснени видимо и някак след първото изиграване влизат в състезанието, успокояват се и второто изпълнение винаги е по-добро", каза Иванова.

"Като цяло базата на обръч и на топка е с по-високи стойности на някои от рисковете, така че на другите два уреда, които предстоят, лента и бухалки може би няма да са толкова високи оценките, тъй като самите стойности са по-ниски в майсторствата. Но да си пожелаят да ги изиграят по-скоро както трябва", добави тя.

Втората българска представителка Ева Брезалиева е временно девета след първите два потока, след като изигра силен обръч и беше оценена с 31.300 точки. На топка тя допусна сериозна грешка, изпусна уреда извън терена и взе резервен, заради което беше оценена с 28.000 точки. Така със сбор от 59.300 точки.

"На Ева е дебют в България, тя също е била на Световни купи в тази категория жени. Не знам точно какво е изиграла, защото имаше само една състезателка между тях, но си говорихме след изиграванията. Мисля, че е нормално това, което се случи при нея, защото все пак е на родна земя, а най-трудно се играе тук", заяви ще Иванова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна