Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подготвят нова военна помощ за Украйна на стойност 2,6 млрд. долара

Автор:

САЩ се подготвят да обявят в понеделник нова доставка на военна помощ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара, в която са включени радари и противотанкови ракети, съобщава Ройтерс, цитирайки неназовани американски официални представители.

Също така са предвидени мостово оборудване, което Украйна ще използва за нападение на руски позиции, превозни средства за изтегляне на извадена от строя тежка техника, прецизни въздушни боеприпаси, както и допълнителни снаряди за противовъздушната отбрана. Танкови боеприпаси също се очаква да бъдат в списъка с оборудване, което може да бъде финализирано през този уикенд, казаха официални лица, пожелали анонимност, добавяйки, че сумата в долари и специфичното оборудване в пакетът може да се промени. В новия пакет ще бъдат включени и допълнителни боеприпаси за противовъздушните системи NASAMS, които САЩ и техните съюзници са дали на Киев.

Помощта се състои от 2,1 милиарда долара, идващи по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI), която позволява на администрацията на президента Джо Байдън да купува оръжия от индустрията, а не от оръжейните запаси в САЩ.

Останалите 500 милиона долара са главно под формата на боеприпаси, които да помогнат на Киев да предприеме пролетна офанзива. Те се очаква да дойдат от средствата чрез Presidential Drawdown Authority - президентски пълномощия, които позволяват да се вземе от текущите военни запаси на САЩ при спешни случаи.

От началото на руската инвазия в Украйна САЩ са предоставили военна помощ на Киев за повече от 30 милиарда долара.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени