Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски продължават атаките в Украйна

| обновено на 01.04.23 в 09:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава руският обстрел на селища и инфраструктура в Източна Украйна.  МВФ и Съединените щати отпускат допълнителна финансова и военна помощ на Киев за войната.

Двама души, сред които малко дете, са загинали при обстрел на град Авдеевка, съобщи областният управител на Донецк Павло Кириленко. Нанесени са удари и в Сумска област. Руската армия съобщи, че е унищожила две украински диверсионни групи по направление на Купянск като са използвали дронове.

Според украинският президент Володимир Зеленски плановете на Кремъл да разположи стратегически ядрени оръжия в Беларус показват неуспех на разговорите на Путин с китайския му колега Си Дзинпин.

САЩ отново призоваха Русия да преразгледа плановете си за разполагане на ядрени оръжия в Беларус, както и да изтегли войските си от Украйна. Изявленията от Москва  не могат да бъдат оправдани с използването на бронебойни снаряди с обеднен уран в Украйна, защото "тези боеприпаси НЕ са аналогични на тактическите ядрени оръжия". заяви Робърт Ууд - заместник-представител на Вашингтон в ООН. 

Междувременно, изпълнителният борд на МВФ одобри четиригодишен финансов пакет в размер на 15,6 милиарда долара за Украйна. Той е част от общо 115 млрд. долара международна подкрепа за Киев, обявиха от фонда.

От своя страна САЩ се подготвят да обявят в понеделник нова доставка на военна помощ за Украйна на стойност 2,6 милиарда долара, в която са включени радари, противотанкови ракети, мостово оборудване, снаряди за противовъздушната отбрана.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна