Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севернокипърската турска република ще получи 9,5 млрд. турски лири от Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

9,5 млрд. турски лири безвъзмездни средства и заеми ще предостави Турция на признатата само от нея Севернокипърска турска република, предвижда споразумението за икономическо и финансово сътрудничество между тях за 2023 г. То бе подписано в петък вечерта от турския вицепрезидент Фуат Октай, който е на посещение на острова, и „министър-председателя“ на кипърските турци Юнал Юстел.

Изграждането на 26 училища, 3 болници, проекти в областта на енергетиката, селското стопанство, транспорта са заложени в новия пакет мерки на Анкара за подкрепа на кипърските турци.

Започва планът за построяване на почти 1200 социални жилища, като за първия му етап Турция е отделила 50 млн. турски лири за 552 къщи, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. Те ще бъдат разположени в района на Вароша в окупираната Фамагуста, до буферната зона, разделяща Кипър.

85 млн. турски лири са отпуснати за създаването на Теологичен колеж във Фамагуста.

Сред големите проекти е финансираната с 930 млн. лири 207-километрова водна мрежа в Северен Кипър.

С новото споразумение Турция е решена да предприеме необходимите стъпки, за да гарантира мира и просперитета на кипърския турски народ, увери Фуат Октай.

Синдикати и опозиционни партии в Северен Кипър организираха редица протести през последните месеци срещу все по-силната икономическа и политическа зависимост на общността на кипърските турци от Анкара.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна