Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е стикерът, показващ трайно ниските цени на храните в магазините

Снимка: Министерство на икономиката

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg, съобщават от Министерството на икономиката.

Електронната платформа предоставя информация - от стойността на суровината, през тази на внос и на едро, до  крайната цена, която заплащат хората в магазина.

Две търговски вериги до момента са подали информация към сайта и са получили стикера в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви икономическият министър Никола Стоянов. Той обясни, че стикерът се поставя по желание от търговците за улеснение на потребителите.

До момента две търговски вериги са подали данни към сайта и са получили стикери в 3 варианта, съобщи пред бТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Вече са готови и стикерите и са предоставени на веригите. Те са само в различни формати - кръгъл, квадратен и правоъгълен, иначе с едно и също съдържание, така че гражданите да могат да се ориентират за коя цена става дума в магазина, която е обявена и на сайта.

Фактически веригите, които за момента са само две вериги, за цените, които те са подали на сайта, вече те са получили стикери, така че ще могат да бъдат означени в магазинните мрежи."

Стоянов обясни, че ако в сайта има съществена разлика между цените на едро и на дребно, например при млякото, то контролът по веригата трябва да се затегне.

"Това значи, че в случая, от една страна за институциите, значи, че контролът трябва да бъде насочен повече в тази част от веригата, която е от цените на едро нагоре, тоест към цените на дребно, а за хората е ясен показателят да очакват, че и цените на дребно ще спаднат, тъй като явно става по-бавно, явно има задържане по веригата и някой се опитва да реализира по-сериозни печалби въпреки спада и при суровината на млякото между другото за последния месец. Така че явно се показват откъде идват изкривяванията в крайна сметка."

Относно подготвения закон за надценките на храните, икономическият министър каза, че той ще важи само за големите вериги, и то за определено време.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна