Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Маркет линкс" и "Алфа Рисърч" дават минимална преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ

Снимка: Ани Петрова

ГЕРБ - СДС изпреварва с минимална преднина "Продължаваме промяната – Демократична България" според 100 % от паралелното преброяване на две социологически агенции - "Маркет линкс" и "Алфа Рисърч".

25,6% от избирателите са дали подкрепата си за ГЕРБ - СДС, сочат данните на "Маркет линкс" при 100% от паралелното преброяване. Разликата с основните им конкуренти от "Продължаваме промяната - Демократична България" е минимална и в рамките на статистическата грешка -  25,3 на сто от гласовете.

Като трета политическа сила на този етап се очертава ДПС с 14,5 на сто при 13,9% за "Възраждане", но анализаторите все още говорят за фотофиниш, тъй като и двете политически сили най-вероятно ще имат сериозна подкрепа и в чужбина, а гласовете там не са обект на това проучване. БСП получава 8,1 на сто от подкрепата, а съвсем малко под чертата остават "Има такъв народ" и "Български възход". 

При 100 % от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" подредбата на политическите сили отново е в полза на ГЕРБ – СДС е 25,7 на сто, а за "Продължаваме промяната – Демократична България" – 25,1 на сто.  "Възраждане" изпреварва ДПС минимално – 13,9 срещу 13,6 % е резултатът на двете партии.

БСП печели 9 на сто от гласовете на избирателите, с което отново остава последната политическа сила в 49-ото Народно събрание. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна