Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатът на Тачи в Хага: Той не е можел да предотврати престъпленията, властта е била в ръцете на командирите

Бившият президент на Косово Хашим Тачи се явява пред Косовския трибунал заедно с Реджеп Селими (вдясно) в Хага, Нидерландия, 3 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е вторият ден от процеса срещу лидерите на разформированата Армия за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи в Хага. По време на днешното съдебно заседание в Специализирания съд за Косово пледира защитата на четиримата обвиняеми.

Четиримата бивши лидери на АОК бяха задържани в ареста през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Те заявиха, че са невинни при явяването им пред съда на предварителната процедура. 

В началото на съдебния процес вчера бившият президент на Косово и лидер на АОК Хашим Тачи заяви, че е напълно невинен по всички десет обвинения, които му бяха повдигнати. 

В началото на съдебния процес днес адвокатът на Тачи Грегъри Кехоу отхвърли всички твърдения на Специализираната прокуратура по отношение на бившите лидери на АОК.

Кехоу каза, че Тачи никога не е отричал, че военни престъпления са извършвани, но те, по думите на Тачи, не са били дело на АОК.

"Тачи не отрича, че са извършвани престъпления от албанци. За това е информирал и Съвета за сигурност (на ООН), но отрича твърдението, че престъпления са извършвани от ръководството на АОК", заяви Кехоу, цитиран от "Коха диторе" и БТА.

Според адвоката на Тачи обвиняемият не е имал причина да извършва престъпления, тъй като е знаел, "че успехът на освободителното движение (в Косово) е зависел от западните страни, особено от Съединените американски щати". Кехоу допълни, че клиентът му не е можел да предотврати престъпленията в различните военни зони, защото истинската власт е била в ръцете на командирите на зоните.

На Тачи и другите трима лидери на разформированата АОК бяха повдигнати обвинения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, по-конкретно преследване, незаконно задържане, мъчения, убийства, жестоко отношение от март 1998 г. до септември 1999 г. Размириците в Косово през 1998-1999 г. доведоха до обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г., като се смята, че по-голямата част от загиналите  в този период над 13 хиляди души са етнически албанци, пише Ройтерс.

Специализираният съд в Хага бе създаден през 2015 г. за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на Армията за освобождение на Косово са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна