Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През март в частния сектор на САЩ бяха разкрити 145 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през март "скромните" 145 000 работни места след тяхно повишение с цели 261 през февруари, показва последният Националният доклад за заетостта на ADP. Това е сигнал, че американският трудов пазар започва да се охлажда, а водещата световна икономика да се забавя.

Осреднените очаквания бяха за по-силен растеж на заетостта в частния сектор с 200-210 хил. нови работни места.

"Данните за заетостта през март са допълнителен сигнал в последно време, че икономиката на САЩ се забавя", коментира Нела Ричардсън, главен икономист в ADP, добавяйки, че "работодателите се оттеглят от годината на силно наемане на персонал, а ръстът на заплатите намалява, след като достигна тримесечно плато".

Пазарът на труда се забавя, тъй като по-високите разходи за заеми намаляват търсенето в икономиката. Ден по-рано американското правителство съобщи, че в края на февруари е имало 9,9 милиона свободни работни места. Въпреки това през февруари имаше 1,7 свободни работни места за всеки един безработен американец, което показваше, че по това време пазарът на труда продължаваше да бъде затегнат.

Докладът на ADP се следи внимателно преди по-изчерпателния и внимателно наблюдаван официален доклад за заетостта през март на Бюрото по трудова статистика към Министерството на труда, който ще бъде оповестен в петък. Преди днешните данни на ADP осреднените прогнози за петъчния доклад бяха, че той ще отчете нарастване на новоразкритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ с 240 000 след увеличение с цели 311 000 през февруари.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна