Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай се надява на политическо решение на кризата в Украйна

Президентите на Франция Еманюел Макрон (вляво) и на Франция Си Дзинпин - Пекин, 6 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви относно кризата в Украйна, че се надява мирните преговори да бъдат възобновени възможно най-скоро, както и да се намери политическо решение и балансирана, ефективна и устойчива рамка за европейската сигурност. Той каза това на съвместна пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон, който е на тридневно посещение в Пекин от вчера. Силвия Петрова с подробности:

Френският държавен глава заяви, че и Китай, и Франция се противопоставят на използването на ядрени оръжия по време на конфликта. Според Макрон архитектурата на сигурността на ЕС не е възможна докато Украйна е окупирана и Русия не трябва да разполага ядрени оръжия в Беларус.

"За да говорим за взаимоизгодното стретигеческо партньорство между нашите две страни означава да говорим за мира и стабилността в света. В това отношения руската агресия в Украйна нанесе удар срещу тази стабилност, сложи край на десетилетия мир в Европа. Но знач, че мога да разчитам на вас да вразумите Русия и да съберете всички на масата за преговори."

Китайският лидер пък заяви, че Париж и Пекин алелират международната общност да се избегне ескалация на украинската криза. По думите на Си Европа е независим стълб в многополюсния свят и Китай подкрепя нейната стратегическа автономност. Президентът на Китай призова също така всички страни да уважават принципите за неразпространението на ядрени оръжия.

"Светът преминава през дълбоки промени. Китай и Франция - и двете членки на Съвета за сигурност на ООН, са поддръжници на глобализацията и международните отношения. Способни сме и имаме отговорността да надскачаме различия и пречки, да поддържаме стабилността, взаимната изгода и да водим напред всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Франция"

Макрон е поискал от Си да помогне за слагането на край на войната в Украйна. А от своя страна китайският лидер е изразил готовност да работи с Европейският съюз за възобновяване на обмена на всички нива и елиминирането на  "намесата" и предизвикателствата, като така щяло да се даде нов тласък на отношенията между ЕС и Китай.

По-късно с китайски лидер ще разговаря и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. След това ще последва тристранна среща между нея, Си и Макрон.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна