Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България с

Предложение за преразглеждане и допълване на процедурата на МВР за действия при бомбени заплахи в училище

Снимка: Pixabay

Преразглеждане и допълване на процедурата на МВР за действия при бомбени заплахи към училищата предлагат от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. В становище до министрите на образованието и на вътрешните работи от Сдружението на училищните директори посочват, че в документа има наличие на редица проблеми, които не са решени. 

Не всички училища в страната имат охрана, а там, където такава има, тя е отговорна за режима на достъп в сградата в определени часове.

Да се извършват огледи и претърсвания в сградата в присъствието на ученици е неразумно и опасно, пише в становището.

В него се обръща внимание, че взривни устройства могат да бъдат поставени не само в училищната сграда, но и в двора, в близост до стени и прозорци , шахти, да бъдат хвърлени през отворен прозорец, а за тези опасности във връчената заповед на МВР не е записано нищо, посочват училищните директори. 

В заповедта на МВР се говори за "съмнителни" пакети, но ние мислим, че всяка раница, в която не знаем какво има, е съмнителна вещ .

Голямата част от работещите в образователните институции не знаят как изглеждат взривните устройства и какви са механизмите за действието им, пише още в становището.

В него се иска още да е ясно какъв срок след подаването на сигнал до телефон 112 компетентните органи трябва да се отзоват и да предоставят своето писмено разпореждане на директора.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна