Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вучич: Косово ще бъде в Сърбия до 4 години

Президентът на Сърбия Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви пред РТС, че Косово ще бъде в Сърбия след четири години, до края на мандата му. В интервю за сръбската национална телевизия вчера вечерта Вучич коментира преговорите с Прищина, формирането на Съюз на сръбските общини и инициативата „Отворени Балкани“. Това съобщи БТА.

"Мисля, че (Косово) ще бъде в Сърбия“, каза Вучич.

По думите му, Прищина не смята да формира Съюз на сръбските общини и ще „намери безброй причини и всекидневно ще провокира сърбите“ и ще арестува "най-способните сръбски момчета".

Вучич отбеляза, че сърбите няма да гласуват на предстоящите местни избори в северната част на Косово на 23 април, тъй като и подкрепяната от Белград партия на косовските сърби Сръбска листа не се регистрира за участие в изборите.

"Представете си такава демокрация, в която идват да ни трият сол на главите в Белград, защото "няма достатъчно демокрация", а тук "сърбите са виновни“, обясни Вучич, говорейки за арестите на сърби и кандидатиралите се за изборите кандидати на „партиите на (премиера на Косово Албин) Курти и (бившия президент на Косово Хашим) Тачи“.

Президентът отбеляза и че Сърбия ще изпълни някои части от европейското предложение за нормализация на отношенията Белград-Прищина, но някои части не планира да изпълни и той е казал това на „всички западни политици“.

Вучич каза още, че първоначално и Германия, и САЩ са тълкували ангажимента за правнообвързващо споразумение за нормализацията на отношенията с Прищина като признаване, а сега са преразгледали тази позиция. "Което е добра новина, но няма повече добри новини“, подчерта Вучич.

Президентът коментира и инициативата „Отворени Балкани“.

"Сътрудничим си с албанците и македонците, бих искал тук да бъде и Черна гора, но това е тяхно самостоятелно решение“, каза Вучич и добави, че Сърбия подава ръка на Черна гора и на новоизбрания президент Яков Милатович.

"Всичко, за което поискат да работим заедно, ние сме готови, дали имам очаквания – нямам, а дали имам надежди – може би“, обясни той.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.