Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Относно бюджета и антиинфлационните мерки

Любомир Дацов: Който направи правилните неща, на следващия вот ще бъде наказан от избирателите

Любомир Дацов
Снимка: БНТ

Министерството на финансите вече е готово с проекта на бюджет за 2023 година. Преди 2 дни излезе макроикономическата прогноза, обикновено до седмица след това готови и останалите параметри, обясни пред БНР-Радио София Любомир Дацов - финансов експерт и бивш зам.-министър на  финансите:

„Чисто технически, в рамките на параметрите, които те предварително обявиха – бюджетът ще е с дефицит около 3% от брутния вътрешен продукт, и то по стандарта на Брюксел. За целта проектобюджетът изисква определен тип реформи и за съжаление - вдигане на някои данъци.“

По думите на Дацов, не е добре парламентът да приеме проект на служебно правителство. По-добрият вариант е да се състави редовен кабинет.

„Сериозна структурна политика служебното правителства няма как да предложи. Бюджетът не едно просто счетоводно упражнение. Той всъщност отразява идеологията и представя политическото намерение накъде трябва да се върви. Освен това е преди всичко макроикономически инструмент. Представлява основата на политическия избор. Едва ли в парламента някой ще припознае проектобюджета като свой.“

Според експерта, ако погледнем колко трябва да бъде бюджетното салдо, ние в момента на база на икономиката, ръстовете и останалите показатели, не трябва дори да имаме дефицит, а съвсем леко превишение.

Преди изборите почти никой не обърна внимание на икономическата част в програмите на партиите и в момента едва ли може да се ориентираме какво ще чакаме от тях.

По мнението на Дацов, може да бъде обяснено поскъпването през последната година в България, но дали хората искат да чуят тези обяснения и да ги приемат.

„Инфлацията е тих убиец. При нарушени пропорции, е нужно преструктуриране, трябва да направиш някаква реформа. Обикновено тази промяна размества живота ни. Трябва да се намали бюджетният дефицит, да се свие потреблението в държавата (намаляване или замразяване на доходите, вдигане на данъците). - Финансистът подчерта - Има политици, които знаят какво трябва да се направи – то не е много сложно. Големият проблем е, че ако направиш правилните неща, на следващите избори няма да гласуват за теб.“

Относно влизането на страната в еврозоната, Дацов коментира, че явно този въпрос показва липсата на лидерство между политиците ни:

„От „Възраждане“ всъщност си вършат добре работата. Останалите не си я вършат. Една голяма част от населението иска да бъде излъгано в тази посока и ето, че ще се появи партия, която да ги представлява. Бездействието на другите партии не се връзва с евроатлантическата им ориентация.“

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна