Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Единственият "правилен" начин за уреждане на украинската криза е политически

Автор:
Еманюел Макрон и Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственият "правилен" начин за уреждане на украинската криза е политически. Това е заявил президентът на Китай Си Цзинпин пред френския си колега Еманюел Макрон, според китайското външно министерство, предаде Ройтерс.

Двамата са разговаряли в град Гуанжоу на третия, последен ден от визитата на Макрон в Китай.

Според съобщението, Си Цзинпин е на мнение, че и двете страни от конфликта трябва да направят компромиси.

Всички страни трябва да се срещнат помежду си, за да създадат условия за политическо уреждане, е посочил китайският президент на френския си колега по време на вечеря, се казва още в изявлението.

Китай и Франция публикуваха и съвместно изявление след срещата на президентите на двете страни, в което Си Цзинпин и Еманюел Макрон изразиха решимостта си "съвместно да насърчават световната сигурност и стабилност".

Двамата лидери също така се съгласиха да "укрепят" политическия диалог, взаимното доверие и икономическия обмен между двете държави.

Те подчертаха, че са готови "да подкрепят всички усилия за възстановяване на мира в Украйна" и да съживят Съвместния всеобхватен план за действие за Иран (JCPOA), известен като иранската ядрена сделка.

По-рано тази седмица Макрон и Си подписаха поредица от споразумения за енергийно сътрудничество по време на посещението на френския президент в Пекин.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна