Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 000 украински войници са в готовност за офанзива, боеве за Бахмут и Авдеевка

Украински войник стреля в района на Бахмут, 7 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските въоръжени сили съобщиха, че 40 000 войници са в готовност за офанзива. Продължават ожесточените боеве около Бахмут и Авдеевка, както и в района на Мариинка и Лиман. Украинските военни са отбили над 40 вражески атаки за последното денонощие.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за два ракетни, 35 въздушни и над 40 удара от руски реактивни системи за залпов огън през изминалото денонощие. Няколко области, сред които Херсон и Купянск, са били подложени на обстрел, загинал е един цивилен, ранени са осем души, сред тях - две деца. При престрелки в Донецк през последните 24 часа са убити четирима, един е ранен.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви пред местна телевизия, че в следващия пакет санкции срещу Русия, които се очаква да засегнат компанията "Росатом", Европейският съюз може да направи изключение за някои държави, които зависят в критична степен от руските ядрени технологии:

"Сега ще се работи активно над 11-ия пакет европейски санкции. Ние вече ще поставим въпроса за т.нар. ядрени ограничения, но ситуацията тук е много проста. Има някои държави, които зависят в критична степен от ядрените технологии на "Росатом", затова те ще ги блокират на всяка цена. Така че когато тези санкции бъдат приети, мога да предположа, че ще има изключения за тези страни."

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че в новия пакет се предвижда двегодишна дерогация за страните членки, които все още имат действащи договори с "Росатом".

България вече изрази резерви по повод ограниченията срещу компанията. През февруари президентът Румен Радев предупреди, че ще наложи вето на всяко предложение за санкции, засягащи руската ядрена енергетика.

Украйна ще възобнови износа на електроенергия за Европа след прекъсване, което продължи половин година заради разрушителните руски ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, обяви министърът на енергетиката Херман Халушченко. Договорен е бил износ на максимум 400 мегавата за европейската енергийна мрежа.

А вчера външният министър на Русия Сергей Лавров предупреди, че Украйна ще трябва да използва сухопътен и речен маршрут, за да изнася земеделската си продукция, ако Западът не отстрани пречките за експорта на руско зърно и изкуствени торове.

Миналия месец Москва се съгласи да не пречи на украинския експорт през Одеса, но само до средата на май, и поиска Съединените щати и съюзниците им да облекчат застрахователните и банковите услуги за руските износители.

При визитата си в Анкара вчера Лавров заяви, че ограниченията не само не са били отстранени, но се затягат все повече и повече.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна