Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът свиква първото заседание на 49-ото НС на 12 април

Снимка: Ани Петрова

Президентът Румен Радев свиква 49-ото Народно събрание на 12 април. Новоизбраните депутати ще се съберат на тържествено заседание в 10 часа в сряда и ще положат клетва.

В първия си коментар след изборите президентът Румен Радев заяви, че няма да бави процедурата предвидена в Конституцията и ще издаде указ за свикване на 49-тия Парламент веднага след като станат ясни окончателните изборни резултати и имената на новите народни представители. Държавният глава подписа указа за свикване на 49-ото Народно събрание тази сутрин – седмица след изборите: 

"Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателните дейности и да даде устойчиво решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство".

Депутатите ще се съберат на тържествено заседание в 10 часа в сряда, ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която в предходния Парламент продължи три дни. След формирането на 49-ото Народно събрание президентът трябва да проведе консултации с парламентарните партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата група – тази на ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че лично ще води преговорите за съставяне на кабинет и подчерта, че Парламентът трябва да излъчи правителство, независимо от цената за партиите: 

" Всички разговори за политики минават през редовно правителство. За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство. Обръщаме се към най-голямата, защото това би било най-стабилно".

Втората по численост парламентарна група „Продължаваме промяната – Демократична България“, която ще получи втора възможността да състави кабинет, ако първите не успеят, няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Кирил Петков обясни мотивите: 

" Нашето решение  че няма да подкрепим ГЕРБ в първия мандат, е на база на ценности. Виждаме тези ценностни различия. Ако с първия мандат ГЕРБ не успеят да формират правителство, ние ще поемем отговорността и ще предложим правителство от нашата коалиция".

Ако и втората по численост парламентарна група не успее да излъчи кабинет, президентът връчва трети и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по своя избор.   

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна