Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според официални източници пред

Ройтерс: Индия не е преустановила търговските преговори с Великобритания

По-рано "Таймс" съобщи, че Индия е отклонила търговски преговори с Лондон заради сепаратистка група на сикхите

| обновено на 10.04.23 в 14:56
Сикхи носят свещеното религиозно писание на сикхизма Гуру Грант Сахиб на международното летище "Индира Ганди" в Ню Делхи, Индия, архив, 24 август 2021 г. Тогава 75 души, които бяха евакуирани от Кабул, Афганистан, донесоха три копия от Писанието.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индия "се оттегля" от търговски преговори с Великобритания, тъй като я обвинява, че не е заклеймила атаката срещу централата на Индийския върховен комисариат в Лондон, извършена през миналия месец от група последователи на сикхите. Това съобщи "Таймс", цитиран от Ройтерс и БТА, като се позова на британски правителствени източници. 

На 19 март протестиращи с плакати в подкрепа на създаването на "Халистан" (сикхите така наричат държавата, която се опитват да създадат) организираха демонстрация пред централата на Индийския върховен комисариат в британската столица. Те свалиха знамето на Индия от балкона на първия етаж на сградата. Обявиха, че правят това в знак на протест срещу "действията на полицията" в индийския щат Пенджаб, който е бастион на сикхите, допълва Ройтерс. 

"Официалните индийски представители не желаят да преговарят по търговски въпроси, докато властите в Обединеното кралство публично не заклеймят екстремизма в страната, свързан с последователите на идеята за създаването на "Халистан", e казал пред "Таймс" източник от британското правителство. 

По- късно днес трима официални източници опровергаха пред Ройтерс информацията на "Таймс", като заявиха, че търговските преговори между Индия и Великобритания не са преустановени и ще продължат през настоящата година. 

Служител на индийското външно министерство е заявил, че напредъкът в търговските преговори и опасенията на страната му относно сикхските сепаратистки дейности във Великобритания не трябва да бъдат взаимосвързани.

Според служител на Върховната комисия на Обединеното кралство в Ню Делхи търговските преговори между двете държави ще продължат както е планирано, а служителите по сигурността в Лондон се занимават с притесненията на Индия относно сикхските сепаратистки дейности във Великобритания.

"Както Обединеното кралство, така и Индия са се ангажирали да осигурят амбициозно и взаимноизгодно споразумение за свободна търговия, като са приключили последния кръг от търговски преговори миналия месец", казва от британска страна говорител на министерството на бизнеса и търговията.

"Министърът на външните работи осъди неотдавнашните актове на насилие в индийската Върховна комисия и ние работим с Столичната полиция, за да преразгледаме сигурността и да направим промени, за да гарантираме безопасността на нейния персонал", добави говорителят.

Великобритания и Индия имат търговски отношения на стойност около 29 милиарда лири (35,5 милиарда щ. долара) и разширяването им е основна част от индо-тихоокеанската външна политика на Великобритания, която има за цел да засили връзките с бързо развиващите се икономики в региона.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна