Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО не е преговоряло за безвъзмездно предоставяне на изтребители на Украйна

Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности.

До момента реакцията на министерството повтаря позициите и на служебния отбранителен министър Димитър Стоянов, и на президента Румен Радев, според които даването на самолети би нарушило възможностите на армията да изпълнява задачите си. България очаква първите Ф-16 след 2025 година. А наскоро министерството реши да удължи летателния ресурс на Миг-овете и след 2023-а. Затова обяви търгове за двигатели и ремонт на двигатели.  

В последния Доклад за състоянието на отбраната Миг-овете са споменати в контекста на нуждата от възстановяване на летателната им годност. А в частта за подпомагане на Украйна се говори само за решението на 48-ия парламент за предоставяне на боеприпаси и въоръжение, медицински комплекти, участието в Доверителния фонд за Украйна на НАТО и европейската инициатива за Украйна. 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени