Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерките приветстват увеличението на периода за домашни здравни грижи за новородени, но искат още промени

Снимка: БГНЕС

Повечето родители на новородени не използват възможността за домашно посещение на акушерка или медицинска сестра в първите две седмици след раждането. Причината е в изискването съответният професионалист да има договор с личен лекар. Това обясни в интервю за "Хоризонт" Инна Ненова, председател на Националния професионален консултативен съвет на акушерките.

Според нея предложеното разширяване на периода за домашни медицински грижи на 6 месеца е добро, но няма как да се случи при това прекъсване на веригата.

Медицинските сестри, които работят при личните лекари, често не наблюдават бременните жени, а акушерките, които ги проследяват, нямат договор с общопрактикуващ лекар и нямат право да ги посетят у дома след раждането. Така много от майките не получават домашните медицински грижи за бебето в първите 14 дни, обясни Инна Ненова. Според нея промяната в срока е добра идея.

"Защото в рамките на 14 дни и само две посещения не могат да се обхване пълният пакет от въпроси, които родителите обикновено имат. Не може да се проследи качествено развиването на бебето, включително и да се дадат съвети, свързани с кърменето в по- продължителен етап, захранването и неговото развитие и израстване."

Нужни са обаче и други изменения.

"Относно кои колеги могат да осъществяват тези посещения. Защото пак казвам - така както е заложено в момента, се прекъсва веригата и не може да осигури пълноценна и продължаваща грижата за пациентките."

От Съвета на акушерките ще направят свои предложения по проекта на здравното министерство.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна