Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Правителство може да бъде създадено единствено от двете най-големи формации в парламента - ГЕРБ и ПП-ДБ

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Часове преди старта на 49-ото Народно събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи изявление от партийната централа, където проведе среща с депутати от партията. Той е категоричен, че правителство може да бъде създадено единствено от двете най-големи формации в парламента ГЕРБ –СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България".

По думите на Борисов без ГЕРБ правителство няма да може да се състави. Той пророкува опасността да има нови предсрочни избори, без да има приет бюджет на страната.

Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии, в противен случай  ще отидем на избори без бюджет, каза Борисов. Той отбеляза, че времето за първото заседание на новото НС е неподходящо, защото е Страстната седмица и помоли депутатите си утре да не се поддават на провокации.

За председател на парламента ГЕРБ-СДС ще номинират Росен Желязков, който беше и първата им номинация в 48-я парламент. За негов заместник ще издигнат Росица Кирова. Председател на ПГ на ГЕРБ-СДС ще е отново Десислава Атанасова, а нейни заместници ще са лидерът на СДС Румен Христов, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Борисов бе категоричен, че без ГЕРБ  правителство не може да има. "Готови сме, диалогични сме, единственото, което искаме, е към нас да се отнасят с уважение, заради огромната армия от гласоподаватели, която стои зад нас", посочи той.

"Утре Вежди Рашидов ще удари звънеца, ще започнат консултациите, имаме вариант "А" и вариант "Б", обясни на депутатите си Борисов. Той ги призова към смирение.

Според лидера на ГЕРБ през юни държавата може и да спре да плаща, ако няма бюджет. За да не се стигне до подобен сценарий, "трябва да проявим разум, съгласие, търпимост. Колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи коалиции", изтъкна Борисов. И отбеляза, че по същество на 99 процента вижданията в програмите на първите две политически сили съвпадат. 

"Самоконтролът в такова правителство между партиите е най-голям гарант за противодействие на корупцията", каза още Борисов

"Има и други варианти, но там има разделителни линии по отношение на Украйна, къде се намираме в Европа, там е и темата за Северна Македония. "Има такъв народ" казват, че в парламента ще играят ролята на държавен и партиен контрол, "Възраждане" си пазят електората, ДПС са готови да управляват винаги, и оставаме ние и "Продължаваме промяната", смята Бойко Борисов.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна