Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: С активна законодателна дейност НС да гарантира предвидените за България средства по ПВУ

Снимка: Прессекретариат на президента

Обществото очаква активна законодателна дейност от 49-ото Народното събрание, която да гарантира предвидените за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, както и присъединяването на страната ни към Шенген още тази година. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с Илиана Иванова, член на Европейската сметна палата. 

Служебният кабинет е подготвил проектозаконите, необходими за членството на страната ни в Шенген и по Плана за възстановяване и устойчивост. Очаква се подкрепя за приемането им от парламента, е подчертал на срещата президентът Румен Радев.    

През последните години страната ни се утвърждава като надежден и коректен партньор на Европейската сметна палата и в последния доклад на институцията е дадена като пример за добро сътрудничество между одитните и управляващите органи в кохезионната политика. Обща е била позицията, че обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото, изисква конкретни действия от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по плана за възстановяване и устойчивост.  

Президентът е подчертал, че гарантирането на устойчиво бъдеще на българската енергетика е приоритет и трябва внимателно да бъдат обмислени сроковете, необходими за изграждането на нови енергийни мощности. Затова при всяко потенциално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български правителства са поемали ангажименти, следва предварително да бъде осигурена реалистична екологична алтернатива за производство на електроенергия, както и да бъде обезпечена социалната стабилност в прехода към изграждане на зелена икономика.  

По време на срещата президентът открои и усилията на служебното правителство за повишаване на информираността на малките и средни предприятия и улесняване на техния достъп до средствата от  европейските фондове. В резултат на тези действия се отчита и съществен ръст в заявленията за достъп до европейско финансиране по различни европейски програми. Румен Радев отбеляза и предприетите действия за създаване на индустриална зона край Доброславци, към която вече има заявен интерес от стратегически инвеститор в сектора на автомобилостроенето, което може да промени международния облик на България като инвестиционна дестинация и качествено да подобри бизнес средата у нас. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна