Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел забрани достъпа на немюсюлмани до комплекса Ал-Акса

Куполът на джамията Ал-Акса в Стария град на Йерусалим, 5 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел забрани на еврейските посетители и немюсюлманските туристи да влизат в комплекса на джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим до края на мюсюлманския свещен месец Рамазан, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху от днес, цитирано от "Дейли Сабах" и БГНЕС.

Нахлуването на израелската полиция в комплекса миналата седмица предизвика ракетни атаки от Газа, Ливан и Сирия срещу Израел, на които Израел отвърна, отбелязва Ройтерс. В предишни години Израел е забранявал евреи да посещават комплекса през последните 10 дни на Рамазана. 

Неотдавна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви пред израелския си колега Херцог, че напрежението в района трябва да бъде намалено и че мюсюлманските поклонници трябва да могат да практикуват итикаф, който включва изолиране в джамия през последните 10 дни на Рамазана.

Палестинците обвиняват Израел, че систематично работи за юдаизиране на Източен Йерусалим, където се намира Ал-Акса, и за заличаване на арабската и ислямската му идентичност.

Ал-Акса е третият по святост мюсюлмански храм след тези в Мека и Медина. Същевременно най-свещеното място за юдейската религия е Храмовият хълм, където се смята, че са се намирали два древни еврейски храма.

Израел окупира Източен Йерусалим по време на арабско-израелската война през 1967 г. През 1980 г. той анексира целия град, което не е признато от международната общност


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени