Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29 на Украйна

Димитър Стоянов
Снимка: БТА

България никога не е предлагала да дари изтребителите си МиГ-29 на Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той постави под съмнение достоверността на изтеклите в публичното пространство предполагаеми секретни документи от Съединените щати и предположи, че те са преработени. Стоянов каза, че българските пилоти продължават да летят на МиГ-29 и обясни: 

"В Закона за отбраната и въоръжените сили има сериозна клауза, която не позволява друга държава да носи нашето дежурство. Нашата охрана на въздушното пространство в чл. 130 ясно е записано, че Българската армия самостоятелно или съвместно със страна партньор може да носи бойно дежурство, но никога вместо българската армия, така че няма как да си предоставим самолетите. Самолетите ни са нужни. Никога не сме предлагали дарение на самолети…аз лично се съмнявам в достоверността на излезлите в пресата документи".

Димитър Стоянов потвърди, че са водени разговори за така наречените "триъгълни сделки" за заместваща техника за различно въоръжение, но отказа да влезе в конкретика, той като, по думите му, партньорите са пожелали конфиденциалност.  Министъра очаква до края на месец април и вторият полски двигател за МиГ-29 да е в България, а на комисията по отбрана в Народното събрание да бъдат предоставени офертите на две заместващи платформи за изтребители: 

Но като финансова рамка мисля, че трудно ще бъдат приети. Знаете, че към четири страни съм отправил такова запитване - Израел, САЩ, Франция и Швеция. Така че нека да видим в комисията какво ще решат и тогава ще коментираме и конкретните оферти...много ми се иска да бъде приета, която и да е от двете оферти.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна