Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И в Кипър продуктите за традиционната великденска трапеза са поскъпнали значително

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър цените на традиционните за великденската трапеза храни и продукти са значително увеличени в сравнение с миналата година. Това показва предпразничното наблюдение на пазара, проведено от Службата за защита на потребителите към търговското министерство, резултатите от което бяха обявени днес.

Агнешкото месо е с 25% по-скъпо спрямо миналия Великден, като средната му цена е малко над 11 евро за килограм.

По-евтини алтернативи за празничната трапеза ще са свинското месо, при което има ръст до 5%, и пилешкото, което остава на почти същите ценови нива.

Яйцата струват с 39% повече от миналата година.

Значително повишени са цените на млякото, олиото, хляба.

При традиционните кипърски великденски тестени изделия "флауни" се отчита ръст от около 4%.

Поевтинява празничната салата. Най-голямо е намалението при оранжерийните краставици – средно с 52% за килограм, доматите струват с 16% по-малко.

Проучването на цените е обхванало 161 търговски обекти в цялата страна.

От 3 април до днес здравните власти са извършили 470 проверки в магазини, заведения, складове, производства на храни, не са установени сериозни нарушения.

Трафикът в супермаркетите започва да се увеличава от днес следобед и ще достигне пик на Разпети петък, който е най-натовареният ден за пазаруване преди празниците, казаха от Асоциацията на супермаркетите.

В същото време инфлацията в Кипър намалява. През март тя е 5,8%, което е най-ниската ѝ стойност за последните 13 месеца, съобщи Статистическата служба на Кипър.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна