Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата LUX на публиката 2023 на голям екран през април

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 година и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Тя е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 година като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на Европейската филмова академия.

Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

За 2023 година номинираните филми са „Алкарас“, „Близо“, „Блуждаещ огън“, „Идиотският триъгълник“ и „Изпепеляващи дни“. До 12 юни 2023 г. зрителите могат да дадат своята оценка за тях на rating.luxaward.eu/bg.

Предвидени са безплатни билети за достъп онлайн до четири от номинираните филми: „Алкарас“, „Близо“, „Блуждаещ огън“ и „Идиотският триъгълник“. За да се възползват от тях, зрителите могат да отидат на Neterra.tv/plus и след регистрация да ги гледат. Филмите ще бъдат достъпни до 24 април 2023 година.

Петте номинирани филма са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и популяризирани във всички държави членки чрез прожекции в кината и онлайн.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 14 юни 2023 г. в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

За Наградата LUX Димитрина Кюркчиева разговаря с Гергана Рачева, кино и литературен наблюдател на „Артефир“.


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна