Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтичането на секретни документи на Пентагона може да е целенасочена фалшификация, смятат в Русия

Изглед към сградата на министерството на външните работи на Русия от Воробьови хълмове, Москва.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтичането на секретните документи на Пентагона може да е целенасочена фалшификация, чиято цел е да заблуди Москва. Това заяви руският-заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, като добави, че Съединените щати са страна в конфликта и водят хибридна война срещу Русия. Подобна беше тезата и в изказването на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите на Песков в Русия няма никакво съмнение, че Съединените щати и НАТО са въвлечени пряко или косвено в украинския конфликт. Той коментира и приетия на днешното заседание на Съвета на федерацията закон за електронните повиквателни. 

"Когато започна специалната военна операция видяхме, че в някои военни наборни служби цери бъркотия. Целта на този законопроект е да оправи тази бъркотия и да направи процедурата съвременна, ефективна и удобна за гражданите". 

Законът забранява на гражданите, които не се явят навреме във военните окръжия да напускат страната, да управляват автомобил, да се регистрират като еднолични търговци, да получават кредити и да се разпореждат с недвижимото си имущество. 163-ма сенатори подкрепиха закона, един - Людмила Нарусова, гласува против. 

"Оценявайки този закон, бих си спомнила незабравимия Виктор Степанович Черномирдин: Искахме да стане по-добре, а стана, както обикновено", отбеляза Нарусова. Тя подчерта, че законът противоречи на вече действащото законодателство и на гарантираните в конституцията права на гражданите. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени