Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава посещението на Байдън в Ирландия

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън продължава посещението си на остров Ирландия, пристигайки от Белфаст в Дъблин. Основен момент във визитата е завръщането към ирландските корени на президента. 

В северноирландската столица Джон Байдън отдаде дължимото на историческото мирно споразумение от Разпети петък, навършило 25 години, и призова политическите партии да подновят работата на правителството в провинцията, което не функционира от една година, заради оттеглянето на юнионистите от подялбата на властта в знак на протест срещу Протокола за Северна Ирланзия.

В реч в Ълстърския университет в Белфаст Байдън на практика обеща 5 милиарда паунда американска помощ за икономиката на провинцията, ако правителството и парламентът заработят отново.

Той проведе и кратка среща с британския премиер Риши Сунак. По-голямата част от посещението на американския президент ще премине обаче в Република Ирландия и е свързана със завръщане към ирландските му корени.

В пъб в ирландското графство Лаут Джо Байдън заяви пред събралото се множество, че посещението на района, от където неговият пра-пра-прадядо е тръгна за Америка, е като завръщане у дома.

Той посети още няколко селища, в които има далечни роднини. Въз основа на проследяване на родословното дърво на Байдън е установено, че той е пет осми ирландец. В Дъблин Джо Байдън бе посрещнат от ирландския премиер Лео Варадкар.

Журналисти отбелязват, че е направило впечатление далеч по-сърдечната среща на Байдън с Варадкар, отколкото със Сунак.

Днес Джо Байдън ще се срещне в Дъблин с ирландския си колега Майкъл Хигинс, а по-късно ще разговаря на четири очи с Лео Варадкар.

В следобедните часове американският президент ще направи обръщение пред двета камари на ирландския парламент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени