Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев настоява за конкретни мерки от ЕК в подкрепа на земеделските производители

Явор Гечев
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Явор Гечев настоява Европейската комисия да разработи конкретни мерки в подкрепа на земеделските производители, които търпят загуби заради засиления внос на украинско зърно. Гечев е участвал днес в онлайн среща с министрите на Полша, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, като в рамките на тази среща министрите са коментирали, че финансовата подкрепа от Брюксел не е достатъчна за решаване на проблемите.

Ниски цени, липса на търговия, пълни складове и залежала собствена продукция - така изглежда проблемът на българските зърнопроизводители, които заедно с румънските си колеги протестираха преди дни.

Министрите на шестте най-засегнати държави са се обединили около решението темата да бъде отново повдигната на предстоящия Съвет по земеделие на 25 април в Люксембург, както и да поискат нарочна среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис. 

По време на срещата е станало ясно, че в Словакия са задържани 1500 тона пшеница с доказано съдържание на забранени от ЕС пестициди. По-рано този месец Унгария засече и унищожи над 29 тона царевица с токсини и ГМО. България извършва също засилени проверки на качеството и безопасността на вноса на земеделски продукти.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна