Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западът осъди присъдата срещу Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза в съд в Москва, 8 февруари 2023 г.
Снимка: БТА

Великобритания осъди „политически мотивираната“ присъда на руския журналист и опозиционер Владимир Кара-Мурза, който притежава британски паспорт.

След като критикът на Кремъл бе осъден на 25 години затвор, от британското министерство на външните работи съобщиха, че е бил привикан руският посланик в Лондон за обяснение по случая.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли заяви, че Владимир Кара-Мурза смело е осъдил руското нахлуване в Украйна напълно основателно, защото то е брутално нарушение на международните закони и на Хартата на ООН.

„Липсата на ангажимент от страна на Русия за защита на основните човешки права, включително свободата на изразяване, е тревожна“, изтъкна Клевърли.

Той допълни, че Великобритания продължава да призовава Русия да се придържа към международните си задължения, включително правото на Кара-Мурза на подходящи здравни грижи.

Владимир Кара-Мурза има двойно руско и британско гражданство. Завършилият университета в Кембридж Кара-Мурза бе задържан през април 2022 година по обвинения за разпространение на невярна информация за руската армия в Украйна. Той и съпругата му Евгения имат три деца. Британските медии коментират, че това е най-тежка присъда, давана досега на политически опонент на Владимир Путин.

ЕС категорично осъжда произнесената присъда от 25 години на опозиционния политик Владимир Кара-Мурза и я определя като политически мотивирана, се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.  В него се подчертава, че това още веднъж показва политическата злоупотреба със съдебната система, за да бъдат притискани активисти, правозащитници и гласове, които се противопоставят на руската незаконна агресивна война в Украйна. "Процесът" не отговаряше на международните стандарти за справедливо и публично изслушване от компетентен, безпристрастен и независим съд. Изслушванията бяха недостъпни за наблюдатели", се казва още в изявлението.

В документа се подчертава, че Русия не е осигурила достъп на Кара-Мурза и други политически затворници до здравни грижи.

Обръща се и специално внимание на думите на опозиционния политик, че процесът му наподобява показните процеси от 30-те години и се отправя призив към Русия да освободи всички затворници, осъдени на политическа основа.

"Днешното нечувано строго съдебно решение ясно демонстрира отново политическата злоупотреба с правосъдието за натиск над активисти, правозащитници и други гласове срещу нелегитимната война на Русия срещу Украйна", заяви от своя страна дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел. 

От своя страна говорител на германското МВнР подчерта, че присъдата на журналиста демонстрира шокиращите нива на репресии в Русия".

Говорителят по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк пък призова за незабавното освобождаване на Кара-Мурза.

"Той е съден по обвинения, които изглежда са свързани с легитимното упражняване на правото на свобода на мнението и изразяването, включително публични критики срещу въоръжената атака на Руската федерация над Украйна", посочи Тюрк в свое становище. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна