Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция, Великобритания и България са топ 3 дестинациите за кипърците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е в челната тройка на страните, в които жителите на Кипър са пътували най-много през март, показват обявените данни на Статистическата служба. Пристиганията на туристи на острова през март поставиха нов рекорд, като надхвърлят броя им през същия месец на най-добрата досега за кипърския туризъм 2019 г.

С 90% са се увеличили пътуванията в чужбина на жителите на Кипър през март тази година в сравнение с миналата, сочи статистиката.

България се нарежда след традиционните в предпочитанията на кипърците дестинации – Гърция и Великобритания. От страната ни през месеца са се завърнали малко над 4500 живеещи на острова.

През март се увеличават и пристиганията на туристи в Кипър. Ръстът е с 43% спрямо миналата година и с над 8% в сравнение с рекордната 2019 г.

Общо за първото тримесечие туристическите пристигания са с над 60% повече отколкото през същото време на 2022 г.

Първите три месеца на тази година са най-силният период и в историята на двете кипърски летища в Ларнака и Пафос, съобщиха от тяхната компания оператор Hermes Airports. През тях са преминали над 1,5 млн. заминаващи и пристигащи пътници, което е ръст от близо 80% спрямо 2022 г. и надхвърля с почти 9% най-доброто досега постижение от 2019 г.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна