Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо забавяне на годишната инфлация във Великобритания до 10,1% през март

Инфлацията на потребителските цени във Великобритания се забави през март до 10,1% на годишна база, но по-слабо от очакваното, което засилва вероятността от по-натъшно повишаване на лихите от страна на Английската централна банка, показват последните данни на британската официална статистика ONS, оповестени в сряда.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през март с 0,8% спрямо февруари, когато скочи с 1,1% докато осредните очаквания бяха за по-умерено повишение с 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се забави до 10,1% от 10,4% през февруари, докато осредните прогнози бяха за по-сериозно забавяне на ценовия растеж до 9,8 на сто. Това означава, че британската инфлация остава недалеч спрямо нейния връх от 11,1%, достигнат през миналия октомври - най-високо ниво от октомври 1981 г. насам.

Графика на индекса на потребителски цени (CPI) на годишна база


Въпреки спада през март нивото на инфлация във Великобритания остава най-високото в Западна Европа и това е единствената страна в региона, която отчете двуцифрена инфлация през миналия месец, след като през февруари само Австрия регистрира по-силно ценово повишение.

Данните вероятно ще подкрепят очакванията, Централната банка на Англия (АЦБ) отново ще повиши лихвените проценти следващия месец (с 25 пункта на заседанието през май), след като и основната инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията и храните, не успя да спадне през март и и вместо това се задържа на февруарското ниво от 6,2% при очаквания за понижение до 6,0 на сто.

През миналия месец АЦБ заяви, че очаква инфлацията да "спадне значително" през второто тримесечие. Трябва да се има предвид, че през февруари АЦБ прогнозира инфлация за март от 9,2%.

Най-голям принос за все още много високата инфлация оказват цените на храните и безалкохолни напитки, които скочиха през март на годишна база с 19,1% след растеж с 18% през февруари - най-солидно повишение от август 1977 г.

Разходите за жилища и комунални услуги също продължават да нарастват със солидни темпове (повишение с 26,1% през март спрямо 26,6% през февруари), докато инфлацията се забавя при транспорта (0,8%  спрямо 2,9% месец по-рано).

Продължават да остават високи и цените в ресторантьорския и хотелиерски сектор, въпреки че март техният растеж се забави до 11,3% от 12,1% през февруари (най-високо ниво от юни 1991 г.).

Междувременно обаче се наблюдава рязко забавяне на производствената инфлация, като цените на изхода на предприятията се повишиха през март с 8,7% на годишна база (най-слабо повишение от октомври 2021 г. насам), но след техен растеж с 11,9% през февруари, отразявайки главно спадащите петролни цени, показват още данните на ONS.

Производствените разходи за суровини се повишиха през мат със 7,6% спрямо година по-рано, но след ръст с 12,8% през февруари.

Това предполага, че и потребителската инфлация ще продължава да се забавя през следващите месеци, макар и не много бързо.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна