Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК подготвя втори пакет от 100 млн. евро за пострадалите от украинския внос фермери

| обновено на 19.04.23 в 16:55
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия подготвя втори пакет в помощ на пострадалите фермери от вноса на украинско зърно в размер на 100 млн. евро, съобщи говорителката на Комисията Дана Спинант. Първият бе от 56,3 млн. евро за България, Унгария и Полша.

Спинант каза още, че председателката Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до 5-те засегнати страни  - България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в което заявява, че е наясно с проблемите, причинени от нарасналия внос на някои украински земеделски продукти върху Общия пазар.

Тя припомня, че за решаване на проблема е необходим общ европейски подход. Фон дер Лайен дава три предложения в тази насока -  финансовата помощ, превантивни мерки според търговските правила за някои категории зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, разследване за други чувствителни продукти. 

Средствата от втория пакет в помощ на засегнатите страни от износа на украинско зърно, в т.ч. и България, от 100 млн. евро, се очаква да бъдат одобрени много скоро, заяви високопоставен представител от Европейската комисия. На този етап обаче той отказа да съобщи как точно ще бъдат разпределени те между нашата страна и Полша, Унгария, Румъния и Словакия. В момента изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия води разговори с министрите на земеделието на петте страни-членки и с представител на Украйна. Другата седмица в Брюксел ще се проведе Съвет "Земеделие и рибарство", на който се очаква повече яснота по въпроса. 
Парите се осигуряват от земеделския резерв и за да бъдат отпуснати на засегнатите фермери, е необходимо и съгласието на страните-членки. Това ще стане, след като се оценят щетите от износа на украинско зърно.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна