Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати настояха виновните за арестите в Русия да бъдат вписани в санкционния списък на ЕС

Ги Верховщадт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутати настояха виновните за арестите и осъждането на опозиционни политици в Русия да бъдат подведени по европейския закон за нарушаване на човешките права и съответно вписани в санкционния списък на ЕС.
По време на дебат за 25-годишната присъда на активиста Владимир Кара-Мурза и състоянието на опозиционера Алексей Навални, евродепутатът от "Обнови Европа" Ги Верховщадт каза, че искането за вписването на виновните в санкционния списък за Кара-Мурза е изпратено на върховния представител по външната политика Жозеп Борел още на 6 април, но отговор няма и до този момент.
"Още преди два месеца американците наложиха санкции по закона "Магнитски" по този случай. А ние още чакаме. Аз настоявам господин Борел и министрите на външните работи да приемат санкции по "Магнитски" за случаите Кара-Мурза, Алексей Навални и всички политически затворници възможно най-бързо. И ще настояваме въпросът да бъде включен в дневния ред на парламента през май или юни. Очакваме санкционните пакети да бъдат обявени още следващите седмици, в противен случай ще оттегля доверието си в днешното европейско ръководство".
Утре се очаква евродепутатите да гласуват резолюция за двамата руски опозиционни лидери. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна