Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

По думите на президента турският народ няма да плаща газ тази година при използването му в кухнята и за топла вода

Турция вече получава черноморски газ, Ердоган участва в старта на доставките от находището "Сакария"

Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган тази вечер участва в церемония, на която започнаха доставките на газ за Турция от находището "Сакария" в Черно море. Церемонията се състоя в газопреработвателния комплекс "Фильос" в черноморския окръг Зонгулдак, като бе предавана на живо от държавната телевизия ТРТ.

"Днес празнуваме два празника - предстоящия Рамазан байрам и началото на доставките на черноморски газ, което е важна стъпка за енергийната независимост на Турция. Първоначално ще добиваме по 10 млн. куб. м на ден. След като проектът достигне пълния си капацитет, ще можем да покриваме 30 процента от нуждите на страната от газ", заяви Ердоган.

Турският президент съобщи очакваната "радостна новина", като посочи, че турските граждани няма да плащат за газ в продължение на една година, когато го използват в жилищата си, в частност в кухнята и при потребление на топла вода. Освен това хората ще получават газ безплатно в продължение на един месец, когато го използват за отопление на домовете си.

Според турските власти газът от Черно море ще започне да тече към домовете на местните жители през първата седмица на май.

Първоначално се планира от находището "Сакария" да се добиват около 10 млн. куб. м газ дневно, т.е. от 3,4 млрд. до 4 млрд. куб. м годишно.

Планираше се доставките на черноморски газ за потребителите в Турция да започнат през март. Заради опустошителните земетресения в югоизточната част на страната през февруари обаче властите бяха принудени да преразгледат тези планове.

В газовото находище "Сакария" бяха открити 320 млрд. куб. м природен газ. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.