Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Всички съюзници в НАТО са съгласни, че Украйна в крайна сметка ще стане член на алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса в Мадрид - 30 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички съюзници в НАТО са се съгласили, че Украйна в крайна сметка ще стане член на алианса, но основният фокус сега е да се гарантира, че страната ще надделее над Русия, заяви в петък пред репортери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава Ройтерс.

Говорейки преди срещата на контактната група за отбрана на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, той също каза, че след като войната в Украйна приключи, Киев трябва да разполага с "отбрана, която да предотврати нови атаки".

"Президентът Зеленски има много ясни очаквания", каза ръководителят на военния алианс, добавяйки, че Украйна се нуждае от "сигурност", за да гарантира, че "историята няма да се повтори".

"Основният фокус сега е да се гарантира, че руският президент Путин няма да спечели войната, че Украйна ще надделее, защото без суверенна и независима Украйна няма смисъл да се обсъжда членството й в алианса“, подчерта Столтенберг.

Генералнят секретар на заяви, че след края на войната в Украйна, Киев трябва да разполага със "средства за възпиране, за да предотврати нови атаки". 

Говорейки преди срещата на Контактната група за Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, шефът на НАТО разкри, че украинският президент Володимир Зеленски официално е приел поканата да се присъедини към срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна